Túl sok vagy túl kevés az elérhető információ az egészséges életmóddal kapcsolatban?

Az interneten böngészve rengeteg információt találhatunk manapság az egészséges életmódról, egészségről, betegségekről, kockázati tényezőkről, mozgásról, táplálkozásról és még sorolhatnánk, de számtalan újság, cikk, ismeretterjesztő kiadvány, szórólap, reklám is foglalkozik ezzel a témával. Mégis egy nemrég megjelent kutatás eredményei arról árulkodnak hogy "A túl sok információ és az alapismeretek hiánya egyszerre van jelen életmódunkban".

 

Az egészségtelen életmódnak köszönhetően kialakuló túlsúly, az elhízás mára világméretű problémává nőtte ki magát. A TÉT (Táplálkozás, Életmód, Testmozgás) Platform nemrég megjelent tanulmányában pontosan ezt a kérdéskört feszegetik. Ha mindenki számára elérhetőek az információk az egészséges életmóddal, mozgással, helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatban, hogyan lehetséges hogy Magyarországon továbbra is az emberek kétharmada elhízott vagy túlsúlyos?

A reprezentatív kutatásból kiderült az ok: a felnőtt lakosság ugyan tájékozott - vagy úgy gondolja hogy az - egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekben, azonban a rengeteg elérhető információból, a megfelelő táplálkozási alapismeretek hiányában, nem tud szelektálni, válogatni.

A TÉT Platform tanulmányának főbb megállapításai: 

  • Az egészséges életmód legtöbbeknek a káros szenvedélyektől való tartózkodást,
  • a rendszeres étkezést (58%) és a szabad levegőn való könnyű mozgást (43%) jelenti (az étkezés szerepét jóval többen hangsúlyozzák, mint a sportolást),
  • az emberek közel fele (48%) nem tudja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete (hány kalóriára van szüksége),
  • 57%-uk nem tudja, hogy mennyit visz be valójában.
  • több mint egyharmaduk (37%) egy évnél régebben mérte meg testsúlyát, (bár a többség túlsúlyos (37%) vagy elhízottnak (20%) számít),

 Az egészségértésről a Szinapszis Kft. is végzett kutatást, melynek eredményeiről itt olvasható az összefoglaló.

Forrás: TÉT Platform, Nosalty