Végleg eltűnhet a hálapénz

Az orvosok 96%-a hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de 60%-uk szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog eltűnni. Más eszközök bevezetésére is szükség van – derül ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) és a Szinapszis Kft. közös kutatásából, amelynek célja a hálapénzrendszerrel kapcsolatos objektív adatok megismerése, valamint az orvostársadalom véleményének felmérése volt.

Elutasított a hálapénzrendszer – Az orvosok nem akarnak hálapénzes egészségügyben dolgozni. 

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy az orvosok döntő többsége – 96%-a – hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni.

Egyértelműen látszik, hogy az orvosok úgy érzékelik, a hálapénz mögött a félelem és a szolgáltatásvásárlás áll.

2013-ban minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a hálapénz ténylegesen a hála kifejezésének megnyilvánulása. Ez mára gyökeresen megváltozott, harmaduk meglátása szerint a hálapénz a betegek gondolkozásában, a megfelelő ellátás megváltásának az eszköze. 29%-uk azt is tapasztalta, hogy a betegek úgy vélik, a pénzzel előnyt szerezhetnek. Összességében az orvosok úgy érzékelik, hogy a hálapénzt adó betegek aránya és a hálapénz összege is visszaesett az elmúlt 3 évben.

A hálapénzrendszer általános megítélése továbbra is negatív.

Az orvosok 94%-a elutasítja a hálapénzrendszert  - többségük (61%), hiába utasítja el magát a jelenséget, a jelenlegi helyzetben kénytelen elfogadni a hálapénzt. Csupán 5% az, aki morálisan elfogadhatónak és 1%-uk, aki természetesnek gondolja azt. Az elmúlt bő 3 évben 19%-ról 33%-ra nőtt a paraszolvenciát teljes mértékben elutasító orvosok aránya.

A béremelés jól érzékelhető, de továbbra sem garantál egy biztos a jövőképet

Az orvosok havi nettó alapbére jelentősen emelkedett az elmúlt 3 évben, az átlagos 194 ezer forintról 260 ezer forintra. A növekedés általános, minden csoportra jellemző. Bár 2013-hoz képest javultak az eredmények, 74%-uk mégis úgy véli, hogy a jelenlegi alapbérre nem tudják jövőbeni terveiket alapozni.

Önmagában a béremelés nem elegendő, más eszköz is kell

Az orvosok 60%-a szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni. A jövő orvosai, a rezidensek körében még inkább elterjedtebb ez a vélekedés (76%).

Bár a hálapénzrendszer megszűnéséhez elengedhetetlen a hivatalos bérek emelése, az orvosok fele szerint többek között az „extra” kórházi szolgáltatások legális megvásárlásának lehetősége is szükségszerű a változáshoz.

A saját orvos ellentételezés fejében történő megválasztásának törvényi szabályozásával az orvosok közel 60%-a ért egyet. Ebben nem történt változás az előző felmérés óta.

A teljesítmény alapú bérezéssel a válaszadó orvosok 80%-a egyet ért, felük határozottan jó elképzelésnek tartja. Tízből kilenc orvos támogatja azt, hogy a rezidensek/szakorvosjelöltek oktatásáért tételes finanszírozást kapjanak a képzésükben közreműködő szakemberek. Az orvosok kétharmada ért egyet teljes mértékben azzal, hogy az állami és a magánegészségügynek szabályozott formában kellene együttműködnie.