A rendszertelenül étkezők nagyrésze fiatal

A magyar lakosság táplálkozási, étkezési szokásait vizsgáló felmérés szerint a megkérdezettek nagy része a napi háromszori étkezést követi (56%), a naponta ötszöri étkezők aránya 25%, és ez utóbbiak jelentős része nő. A válaszadók 19%-a ugyanakkor teljesen rendszertelenül étkezik, ezen belül is jellemzően a 35 év alattiak (25%).

pexels-photo-139681.jpeg

Déli főétkezés: inkább a nők viszik otthonról az ebédet

A válaszadók átlagosan 44%-a érzi változatosnak étkezését és az életkor előrehaladtával nő azok aránya, akik ezt valóban így gondolják, míg leginkább a fiatalabb érzik a változatosság hiányát.

A jövedelem növekedésével párhuzamosan emelkedik az étkezésüket változatosnak tartók aránya, és hasonlóan vélekednek a naponta ötször étkezők is.

A felmérésben résztvevők 3%-a boltban vásárolt hideg ételt, 8%-a rendelt ételt, 73%-uk pedig otthon készült meleg ételt fogyaszt ebédre. Azok körében, akik boltban vásárolt hideg ételt fogyasztanak vagy teljesen változó, hogy épp milyen formában étkeznek, az átlagosnál alacsonyabb az étkezésüket változatosnak gondolók aránya.

A nőkre inkább (78%), a férfiakra kevésbé (67%) jellemző az otthon főzött étel főétkezésként való fogyasztása, a korral pedig nő azok aránya, akik főfogásként otthon készített ételt esznek (az 55 év felettiek 85%-a teszi ezt). Nem meglepő adat, hogy a nagyvárosokban, megyeszékhelyen élők között a legmagasabb az ételt rendelők aránya (16%).

Az idősebbek is nyitottak az új receptekre

A megkérdezettek 20%-a általában recept alapján, míg a többség (63%) saját kútfőből főz, de általában jellemző rájuk, hogy szívesen kipróbálnak új recepteket is.

Az életkor előrehaladtával csökken azok aránya, akik általában recept alapján és nő azoké, akik legtöbbször saját kútfőből főznek. Érdekesség, hogy a saját receptet követők körében az átlagosnál magasabb azok aránya, akik változatosnak is érzik étkezésüket.

   

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük, mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

A receptek keresése döntően az interneten történik (65%), és a netes keresgélés különösen a fiatalokra jellemző (76%), de az idősebbek fele is szívesen böngész ilyen céllal a világhálón.

Ahhoz, hogy egy „kinézett” recept sikeres legyen, nagyon fontos a fogyasztók visszajelzése alapján, hogy abban minden lépés, részletesen, a kezdők számára is érthető módon legyen leírva (5-ös skálán mérve átlag 3,99-es osztályzat). Hasznos lehet, ha a végeredményt kép is illusztrálja (3,52), és sokak számára már az sem elhanyagolandó szempont, hogy a recept kategorizálva van különböző diétáknak megfelelően (3,17).