Egészségügyi szaklapok online vagy nyomtatva?

Szinte minden szakma esetében igaz, hogy a megfelelő munkavégzés érdekében szükséges, hogy folyamatosan bővítsük, aktualizáljuk tudásunkat, melynek egyik legjobb eszközei lehetnek a különböző szaklapok. Az EgészségPanel segítségével 2015-ben arra a kérdésre kerestük a választ, a magyar orvos társadalomnak mi a véleménye a különböző egészségügyi szaklapokról. 

man-hands-reading-boy-large.jpg

Az orvosok körülbelül negyede 3-4 órát, valamivel több, mint 40% pedig 1-2 órát tölt szaklapok olvasásával hetente. A háziorvosok körében a legnépszerűbbek a szaklapok, ők átlagosan 5 szaklapot olvasnak rendszeresen. Az orvosok által említett legnépszerűbb lapok az Orvosi Hetilap és az Orvos Továbbképző Szemle voltak. Mindamellett, hogy az orvosok aktívan olvassák online  a szaklapokat, szívesen forgatják őket nyomtatott formában is. Ebből látszik, hogy bár megnőtt az e-formájú információs források fontossága, a papír alapú szakmai újságokra továbbra is komoly igény mutatkozik.

Meglehetősen népszerűek továbbá a külföldi szaklapok, elsődlegesen a kardiológusok körében, őket követik a pszichiáterek, majd a háziorvosok. A kardiológusok felére, míg a pszichológusok negyedére és a háziorvosok 12%-ára jellemző az idegen nyelvű cikkek olvasása. 

Az orvosok legalább háromnegyede hasznosnak tartja az online szaklapokat, azonban ha választhatnak, akkor inkább nyomtatott formában olvassák őket. 

smartphone-desk-laptop-technology-large.jpg