Kutatás a magánegészségügyi költésekről 2.

Milyen magán orvosi ellátást vesznek igénybe, és mennyit költenek erre a háztartások?

A legnépszerűbb magán orvosi szolgáltatást – a fogorvosi kezelést – az elmúlt 1 évben a megkérdezettek csaknem fele igénybe vette. Átlagosan három alkalommal látogattak el fogorvosukhoz, amire egy év alatt közel 66 ezer forintot költöttek el (ez alkalmankénti 20 ezer forint körüli átlagköltséget jelent).

A fogászat mellett 10% feletti az igénybevétel aránya a:

·         nőgyógyászati-terhesgondozási-szülészeti,

·         bőrgyógyászati,

·         szemészeti

·         és háziorvosi szolgáltatásnak.

A megkérdezettek közül minden ötödik ember igénybe vesz nőgyógyászati, vagy ehhez kapcsolódó – terhesgondozási, szülészeti – szolgáltatást. Egy évben átlagosan három alkalommal járnak magán orvosi rendelésen, ami éves szinten 20 ezer forintos költséget jelent számukra.

dia3.jpg

A bőrgyógyászati és háziorvosi ellátást közel azonos arányban veszik igénybe, de amíg a bőrgyógyászaton egy évben átlagosan kétszer jelennek meg, addig a háziorvosi ellátást évente ötször veszik igénybe. A két szolgáltatás évi költségében nincs jelentős eltérés (8, illetve 11 ezer forint), de az egy alkalomra eső költségben már jelentős eltérés mutatkozik: a bőrgyógyászaton alkalmanként 6 ezer forintot kell átlagosan fizetni, egy magán háziorvosnál viszont mindössze 2 ezer forintot kérnek el.

A legtöbb pénzt felemésztő magán orvosi szolgáltatás

Az egy alkalomra eső legnagyobb költséggel a szemészeti rendelések járnak: 25 ezer forintot hagynak a magán orvosi rendelésen az azt igénybe vevők – ez a költség átlagosan egy évben két alkalommal terheli a megkérdezettek pénztárcáját