Tájékozódási szokásaink betegségek esetén

Előző bejegyzésünkben bemutattuk, hogyan érdemes egészségügyi információt gyűjtenünk az internetről ahhoz, hogy hiteles adatokhoz jussunk. Mint már említettük, a megfelelő információ gyűjtésével számos módon segíthetjük gyógyulásunkat. Kutatásainkból továbbá érdekes eredményeket kaptunk arra vonatkozóan, hogy a betegség mely fázisaiban szoktunk egészségügyi információkat gyűjteni az internetről. 

light-man-hand-pen.jpg

A megkérdezettek 60%-a inkább az internetről, ismerőseitől, családtagjaitól gyűjt információt,

 

nem pedig orvosától a betegség első tüneteinek jelentkezésekor, s csak akkor keresi fel a szakembert, mikor tünetei már felerősödtek. Talán ennél is érdekesebb eredmény, hogy a vizsgálatok eredményeit készhez kapva is saját keresésbe kezdünk az értékek megértése érdekében, még mielőtt konzultálnánk orvosunkkal. 

5-ből 4 megkérdezett az interneten keres rá vizsgálati eredményei között szereplő értékekre!

 

Továbbá, kutatásunkból az is kiderül, hogy az orvosi konzultációt követően, bízunk orvosunk szakértelmében, hiszen csupán 38%-unk kér ki másodvéleményt, 24% pedig ezt is az interneten teszi. Az internetes utánajárás pedig az esetek nagy részében orvosunk diagnózisát megerősíti, vagy plusz információkkal egészíti ki. A lenti ábra jól szemlélteti a betegség egyes fázisaiban internetes keresési szokásainkat.

ep_cikk_2.png

Ön mely fázisokban hívja segítségül az internetet? Milyen egészségügyi tartalmat keres a világhálón?