5 tipp, hogyan tájékozódjunk az egészségügyi portálokon

Az interneten manapság már bármilyen információ elérhető, épp ezért egyre többen tájékozódunk egészségügyi kérdésekben is a világhálón. Az Egészségpanel Egészségügyi információszerzés nevű kutatásból kiderül, hogy a betegség első tüneteinek jelentkezésekor a megkérdezettek 83%-a rögtön az internetes keresést hívja segítségül. Továbbá, a válaszadók nagy része tartja hitelesnek a különböző online egészségportálokat és azokat rendszeresen látogatja is, ha információra van szüksége.

83% először az interneten keres rá a betegsége tüneteire!

 

egeszsegportal.png

Mindemellett, fontos odafigyelnünk, hogy csak megfelelő és hiteles információkat szerezzünk az internetről. Manapság már bárki indíthat weboldalt és oszthat meg tartalmat másokkal. Így, sajnos, sok esetben találkozhatunk olyan információkkal, amelyeknek nincs valóságalapjuk. Az egészségügyi kérdések és információszerzés terén pedig különösen fontos, hogy megbízható adatokat kapjunk. Az online egészségportálokat használók 43%-a tartja a portálokon szereplő információkat hitelesnek és 61%-uk érthetőnek, derül ki a kutatásból. Fontos tehát, hogy megvizsgáljuk egy adott portál hitelességét, mielőtt elkezdjük böngészni a tartalmat.

Íme, 5 tipp, melyek segítségével könnyedén megállítható, hogy az adott egészségügyi portál megbízható-e vagy sem:

  1. Orvosok írják vagy lektorálják a cikkeket! Az igazán megbízható és hiteles portálok arról ismerhetők meg könnyedén, hogy a cikkeket szakemberek írják, vagy hagyják jóvá a megjelenést megelőzően. Ezek az oldalak általában már a főoldalon feltüntetik, hogy milyen szakorvosokkal vannak kapcsolatban a cikkek hitelessége érdekében, így ez a tulajdonság könnyedén ellenőrizhető.
  2. Rendelkeznek Orvos válaszol rovattal! Több egészségportál is lehetőséget biztosít kérdések feltevésére, melyekre valós szakemberek adnak választ, így rendkívül hiteles adatokat kaphatunk a problémánkhoz kapcsolódóan. Mindemellett tökéletes tájékozódási forma orvosunk tényleges felkeresését megelőzően. Figyeljünk oda, hogy általában ez a szolgáltatás fizetős, de egy kávé árát talán megéri ez a fajta szakértővel történő rövid konzultáció.
  3. A mindennapi életre lefordítható tanácsokat ad. Az igazán jó egészségportál egyik meghatározó tulajdonsága, hogy bár a cikkek szakemberek segítségével készülnek el, mégis az átlagember számára érthető módon írja le az információkat. Mindemellett, olyan témákkal foglalkozik, melyek mindennapjaink során előfordulhatnak, tanácsaik pedig könnyedén beilleszthetők mindennapjainkba.
  4. Ajánlások! Az egyik legkézenfekvőbb dolog, ha orvosaink ajánlják számunkra az adott portál használatát, esetleg más hitelesnek számító fórumokon, szakportálokon találunk utalást a portál hitelességére. Továbbá, az sem árt, ha ismerőseink körében tájékozódunk, nekik mely oldallal volt a legjobb tapasztalatuk, melyiket tartják a legmegbízhatóbbnak.
  5. Rendszeresség és aktualitás! Végül, de nem utolsó sorban, fontos megfigyelnünk, mennyire rendszeresen jelentkezik az oldal új cikkekkel, azok mennyire aktuális témákat dolgoznak fel és, hogy milyen megoldási taktikákat javasolnak a különböző problémákra. Egy jól működő, hiteles portál, legalább heti 3-4 alkalommal új tartalmat oszt meg, valamint a legmodernebb, leginkább elfogadott megoldásokat javasolja az adott problémákra.

Amennyiben a fent említett 5 tipp mindegyikére, de legalább jelentős részére igaz az általunk használt egészségportál működése, megbízható és hasznos információt szerezhetünk. Fontos, hogy megfelelően tájékozottak legyünk a különböző egészségügyi kérdésekben, hiszen mindezzel megkönnyíthetjük orvosunk feladatait, továbbá gyorsíthatjuk is a gyógyulás időtartamát.

ep_cikk_diagram.png